meditáció egyedül

Mi a meditáció és hogyan kell meditálni?

Megosztom, miként látom, mi a meditáció és miként gyakorolható a meditáció otthon, kezdők számára is. Nem fogok tudni tudományos besorolásokkal élni, csak saját megfogalmazásokkal, illetve közel sem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy teljes körűen ismerem a témát. Inkább csak a rendelkezésre álló ismereteimet szeretném megosztani, hátha jól jöhet másnak is.

Meglepő volt számomra, hogy hiába kerestem, nem találtam olyat, hogy “a meditáció”. Számos formája és felfogásmódja létezik.

Az alap talán az lenne, ami Buddha beszédei közt fellelhető. Nehezen találni rá erre, mert ennek különféle “feldolgozásait” használja leginkább a világ.

Ezzel azért sincs gond, mert az úgynevezett szútták (amik hivatalosan elfogadott beszédek és történetek Buddhától és Buddháról) megfogalmazása olyan, amit kezdőként nem biztos, hogy tudunk hasznosítani. A benne lévő kulcskifejezésekről már előzetesen ismereteket kell szerezni ahhoz, hogy értelmet nyerjenek és a célhoz segítsenek. Ebben a XIV. Dalai Láma könyvei tudnak szerintem leginkább segíteni.

Azért bemutatom, általánosságban mely meditációs módozatok vannak használatban. Ezt követően a témához sokszor kapcsolódó kifejezéseket veszem végig a buddhizmusra és a meditációra való tisztább rálátás érdekében.

Milyen meditáció típusok vannak?

Vezetett meditáció

  • Hallgatod, min elmélkedj, milyen érzéseket kelts magadban. Kezdőknek, vagy amikor nem tudod lecsendesíteni a gondolataid, a legjobb módja a meditációnak, azonban talán a “legfelületesebb” módja is. Olyan értelemben, hogy sokszor inkább kifele fogsz figyelni közben, nem magadba, befele. De valahol el kell kezdeni és ez egy remek módja, útmutatást ad a mikéntre.
  • Lehet célja is, mint pl. az együttérzés fejlesztése, egészségmegőrzés (egyesek számára akár egészség javítása) vagy a test és agy pihentetése.
  • Alkalmas arra is, hogy begyakoroljunk gyakorlatokat és később magunknak is végezhetjük vezető vagy hanganyag nélkül.
  • Nagyon jól jön akkor is, ha a gondolataidat nem tudod lecsendesíteni és szükséged van arra, hogy vezetve legyél.
  • Történhet csoportos órán, egyéni vezetéssel vagy egyedül, hanganyaggal.

Elmélkedő meditáció

  • Mely során addig fókuszálsz, amíg már a gondolataid nem csaponganak, csak egyetlen szálon elmélkedsz egy önmagad fejlesztéséhez kapcsolódó témáról, vagy egy megoldásra váró problémáról, melynek tiszta keretet hagysz, hogy magától megszülessen a hozzá tartozó, lelkiismeretből jövő döntés.
  • Ez a fajta meditáció jellemzően egyéni vezetéssel vagy olvasást követően, egyedül történik.

Gondolatokat mellőző meditáció

  • A legmélyebb meditációs típus, melyben addig fókuszálsz amíg a gondolataid már nem csaponganak, idővel teljesen leállnak. Kezdőknél az is nagy sikernek számít, ha a gyakorlás során néhány másodpercre le tudja állítani teljesen a gondolatait. Ez pár tíz másodpercekre percekre, órákra fejleszthető, később a hétköznapi életben is élhető.
  • Ez a fajta meditáció is jellemzően egyéni vezetéssel vagy olvasást követően, egyedül történik.

Hogyan kell meditálni?

A meditáció csak akkor lehet sikeres, ha azt egy rendezett életvitellel támogatod. Ezért van a buddhizmusban az ún. “erények felhalmozása”, mert tiszta lelkiismeret nélkül, szélsőséges érzelmek mellett, szinte lehetetlen megállítani a gondolatokat és az érzelmeket. Így a 0. pont a folyamatos törekedés már legalább néhány héttel az első meditáció előtt a helyes életmódra (melyről az oldalon is több helyen és az ajánlott könyvek közül is sokban olvashatsz), melyet lassacskán el fogsz tudni kezdeni életvitelszerűen folytatni.

A meditáció lépésről lépésre:

  1. Leülsz, félig nyitott szemmel, egyedül, csendben.
  2. Egy kiválasztott, veled szemben lévő pontra fókuszálsz.
  3. Figyeled a légzésed, ahogy a levegő áramlik be és ki. Akár elképzelheted, hogy jót, egészséget lélegzel be, kifújva elengeded magad és szétáramoltatod a testedben. A légzésfigyeléssel a gondolatokról tereljük el a figyelmet.
  4. Lassan a szemed már nem remeg, nem ugrál a nézett ponton, hanem stabilan figyel. Lassan megszűnnek az erre-arra folyó elmosódások. Lassan már nem próbálja háromdimenzióban befogni az agy a tárgyat (amikor “jobbra-balra forog”). Lassan eléred a teljes fókuszáltságot. Ezek első alkalomra talán biztosan nem történnek meg. De elég pár hétig gyakorolnod napi egy-három alkalommal öt-negyvenöt percet és egy idő után a meditáció tízedik-húszadik percénél észreveheted már.
  5. Ekkor több lehetőséged van,
    1. kisöpörsz minden gondolatot a tudatodból és “békében időzöl”,
    2. egy problémádra várod ki, amíg intuíció alapján megérzed a megfelelő választ,
    3. vagy fejleszted magad a meditációs úton, megfelelő elmélkedésekkel.

Mi a célja a meditációnak?

Egy igen sok gyakorlást igénylő, de kiváló cél lehet, hogy állandóan meditációban maradj.

Akár olyan értelemben, hogy a tudatos figyelmed állandó maradjon, akár a szó szoros értelmében egy mély meditációban végezd a hétköznapjaid, mely nagyjából úgy írható talán körül, hogy a gondolataid nem csaponganak önmaguktól, hanem egy folymatos, bolog békében a figyelmed csak arra irányul, amire szeretnéd, bölcsen megválogatva azt, mi fontos és szükséges az életedhez. Ehhez természetesen sok gyakorlásra van szükség.

Már egy hosszan kitartott, tudatos figyelem megtapasztalása is nagy szó, de érdemes ezt kigyakorolni. Amikor gondolatok és érzések csak akkor jönnek, ha te úgy akarod. Továbbá nincs vagy minimális a belső narráció, nem kerül értékelés alá a jelen pillanat, nem jönnek gondolatok a múltból vagy interpretációk a jövőre nézve külső hatások által. Te irányítasz minden esetben. Eleinte ez egy rövid, de csodás tapasztalás, ami további gyakorlásra ösztönöz.

Nem butaság nem gondolkodni?

Sokan úgy gondolják, a gondolatok megállítása vagy a kevés gondolkodás maga az elbutulás vagy legalább is egy gyors út afelé. Azonban a meditációt végzők jelentős része azon a véleményen van, hogy a gondolkodással az agy alapvetően egy állandó túlterheltségben van, mely egy szélsőséges állapot és nincs rá ilyen mértékben szükség, megpihenésre azonban annál inkább. Lévén, hogy a gondolkodás legtöbbször negatív gondolatokat szül, újra és újra megéli az elképzelt vagy az átélt szituációkat szükségtelenül.

Aki meditál, nem elutasítja a gondolkodást. Elismeri, hogy időnként szükség van rá, de úgy véli, a belső intuíciók, azaz a lelkiismeret beszéde a gondolkodással szemben sokkal hatékonyabb. Nem fárasztó, helyes irányítást ad az ember számára, minden helyzetben. Azonban ki kell gyakorolni a megkülönböztetését a gondolkodástól, hogy lássuk mi is ez, majd az egyre több használattal ezek a belső intuíciók egyre gyorsabban meg tudnak jönni. Furcsán hangzik. De pont úgy működik, mint a kognitív gondolkodás fejlesztése gyerekkorban játékokkal vagy később matematikai példák ismétlésével, tanulással.

Jó példa lehet a belső intuíciók fejlesztésére, hogy eleinte a lelkiismeret beszéde valakinek csak hosszú meditációk során nyilvánul meg, sok gyakorlást követően pedig gyorsabban és természetesebben jönnek már, mint a gondolatok. A gondoltok pedig szándékosan háttérbe szoríthatóak, azokra az alkalmakra, amikor valóban szükség van rá (pl. munkához, iskolában, stb.).

A meditáció fejlesztéséhez is remekül jön a gondolkodás. Igyekezhet bárki a gondolkodás képességét más személyekkel (vagy akár állatokkal, stb.) való együttérzés kifejlesztésére. Vagy a másokkal való kedves viselkedés és egyéb sokak által lehetetlennek tartott jó tulajdonságok kialakítására és állandósítására használni. Ez remekül megteremt egy alapvetően jó lelkiismereti állapotot. Mely mellett negatív gondolatainkat és érzéseinket felszámolni egyre könnyebb. Máskülönben esetleg a csapongó érzelmek és gondolatok nem is engednek elmélyülni minket a meditációban.

Eleinte a lelkiismeretünk belső hangként való megjelenése hosszú időt vesz igénybe. Egy-egy döntésen akár több tízperceket is el kell meditálni minden esetben, amikor van rá lehetőség. Azonban a fejlesztés során egy idő után a megérzések olyan gyorsan képesek jönni mint a gondolatok, egy idő után pedig túlsúlyba kerülnek. A megérzésekből való teljes életvitel (amikor a racionális gondolkodásunkat csak akkor vesszük elő, amikor arra valóban szükség van) előnye, hogy nem terheli az agyat. Olyan, mintha az ember nem csak a fejével, hanem a lelkiismeretével is tudna gondolkodni. Csak ebben nem tud elfáradni, nem válik kimerítővé, csak a pozitívumait érzi.

Milyen előnyökkel jár a rendszeres meditáció?

Meditáció során az agy rendkívül jól pihentethető, a figyelem folyamatosan fejlődik, a gondolatok pedig egyre megválogathatóbbakká és átalakíthatóvá válnak a hétköznapi életben is.

Így a meditációval kifejleszthetőek az alábbiak, melyek először csak meditáció közben lesznek elérhetőek, rendszeres meditálással viszont elkezdenek teljesen kihatni a hétköznapi életre is:

  • tökéletesen fókuszált figyelem, mellyel erőlködés nélkül képesek rögzülni a befogadott információk,
  • fókuszáltságból és a gondolatok csapongásának leállításából adódóan lecsökken, akár megszűnik a stressz,
  • gondolatok helyett megérzésekből kezd dolgozni az ember, mely ugyanúgy fejlődik, mint a logika, egyre gyorsabban jönnek az intuíciók,
  • hasznosítani tudod a meditációban való felismeréseid,
  • nyugodtabbá válsz,
  • szívtájéki panaszok lecsökkenhetnek, eltűnhetnek,
  • kitágulhat a pupillád,
  • a pupilla körül a szem egyre fehérebb lehet,
  • a piros erezet egyre eltűnhet a szemen,
  • a szem ide-oda ugrálása, miközben figyel valamit, megszűnik,
  • kedvességünk egyre többek számára megnyilvánulhat,
  • együttérzésünk egyre többek számára megnyilvánulhat,
  • önelfogadásunk egyre erősödhet,
  • félelmeink egyre eltűnhetnek.

Sok további mellett végül, de nem utolsó sorban elérhető az ún. megvilágosodás.

Mik a meditáció fokozatai?

Nincs rá általános recept. De körülbelül a következők a lépcsőfokok.

  1. Gondolatok megállítása először pillanatokra, majd egyre hosszabb időkre.
  2. Érzelmek megállítása először pillanatokra, majd egyre hosszabb időkre.
  3. Meditáció a világgal való együttérzésen.
  4. Meditáció és elmélkedés “a dolgok ürességén”, más néven a “függésben lévőségről”. Azaz, hogy az is igaz, hogy minden apró részekre bontható, mégis igaz az is, hogy semmi nem önálló, hanem minden valamiből keletkezik és minden hatással van mindenre. Mert a világ és annak dolgai egyazon entitást képeznek. Beleértve a bolygónkat, az univerzumot és azon túl is mindent.
  5. Ekkor látja meg az ember a valóságot. Ez egy felismerés a meditáció során, ami ráébreszt, hogy körülötted minden személy vagy tárgy, jó vagy rossznak vélt dolog, még te is csak fel vagy címkézve egy megnevezéssel, de ezek a címkék mind csak kitalált csoportosítások, elkülönítések. Nincs kezdet és vég sem, hiszen mi csoportosítunk valamit kezdetnek vagy végnek. Bármire mondhatnánk, hogy előbb kezdődik, vagy később van vége annál, mint ahogy azt egyébként szoktuk tartani. Ekkor az ember eléri a megvilágosodást/nirvánát/vipasszanát/buddhaságot. (Van, aki szerint nem.)
  6. Ezen állapot újra és újra előidézése, majd meghosszabbítása, végül állandósítása. (Van, aki szerint ilyenkor éri el.)
  7. Végső gyümölcs talán az önzés és tulajdonlási vágy nélküli teljes szolgálatba állás a világ számára.

Mindegyik lépcsőfok egyéntől függően tarthat napokig, hetekig, hónapokig, évekig.

Fontos tudni, hogy a pontokban tárgyaltaknak való részletes utánajárás, azok racionális értelmezése, elfogadása, megértése sajnos messze nem elégséges belső eredmények eléréséhez. Meditációval lehet a puszta megértéstől eltérő felismeréseket szerezni és azokat rendszeresen erősíteni. Ezek megfelelő gyakorlásához szolgálnak nagy részletességű könyvek, megvilágosodást elért mesterek/vezetők/tanítók.

Ülve vagy fekve meditáljak?

Ha kifejezetten pihenni szeretnél, csak akkor fekve. Amikor lehetőséged van, ülve, mert különben elalszol vagy álmodozol, ami nem célja a meditációnak.

Létezik egyébként sétáló meditáció is, sőt gyakorlottabbak bármely tevékenység közben művelhetik.

Bárhogy is, egyenes gerinccel tedd. Ennek sok eltérő magyarázata van, de a fontosságában mindeknépp nagy az egyetértés.

Nyitott vagy csukott szemmel meditáljak?

Ha kifejezetten pihenni szeretnél, csak akkor csukott szemmel. Amikor lehetőséged van, nyitott, de lazán tartott szemmel, hogy könnyen tudj egy pontra fókuszálni, mely alapja a meditáció elkezdésének. Egy bizonyos fokú gyakorlottság után a szem által közvetítettek már nem fognak jelentős szerepet játszani a meditáció során, nagyjából mindegy lesz min állítjuk meg a fókuszunkat, vagy megállítjuk-e egyáltalán vagy mozgunk, vagy akár végezzük napi teendőinket.

Megjelenhetnek a szemem előtt csodálatos dolgok meditáció során?

A nyitott szemmel való meditációnál eleinte a szem ugrálhat és mozoghat. Elmosódhat, “villoghat”, elszíneződhet a tárgy vagy a háttér. Ezek velejárói lehetnek a meditációnak, azonban nem céljai. Azért történik, mert a szemnek eleinte szokatlan ez a nyugodt fókuszáltság. Megszokásához híven el akarhat ugrálni, nézelődni, és amikor nem engedjük, az agy segítségével próbálja forgatni, megpróbálva “körüljárni” a figyelt tárgyat, hogy háromdimenzióban befogadhassa. Olyan, mintha a tárgy, amin a fókuszunkat tartjuk vagy a szoba forogna aprókat jobbra-balra. A szem ezen önálló, megszokásból fakadó akaratai viszont egyre abbamaradnak és később olyan egyenes tekintettel fogunk tudni nézni bárkire vagy bármire, ahogy azelőtt nem.

Akaratunktól függően sok mindent beleképzelhetünk ezekbe a jelenségekbe, vagy szándékosan félálomba merülve, félig még álmodhatunk is nyitott szemmel, azonban e vizualitások sem céljai a meditációnak.

Számos gyakorlást követően mindezek abbamaradnak és tiszta, fókuszált, zilálatlan képet láthatunk meditáció közben.

Hogyan lélegezzek meditáció közben?

Tiszta orral, orron be és szájon ki. Ha lenyugodott a légzésed, csak orron át.

A nyugalmat lehet mélyíteni különféle légzés technikákkal. Például néhány kör “4-7-8 légzéssel”:

  • 4 mp (vagy szívverésnyi) belégzéssel,
  • 7 mp bentartással és
  • 8 mp kifújással.

Milyen pontra fókuszáljak a meditáció során?

Legkényelmesebb egy 1-2 méterre előtted lévő virág egy pontja, amin kényelmesen tudod tartani a szemed. De van, aki gyertyára, kis szobrocskára, vezetője, Istene fotójára vagy csak egy pontra a falon fókuszál.

A semleges vagy visszafogottan kedves dolgok a legjobbak, mert nem ébresztenek gondolatokat, érzéseket. Az inspiratív tárgyak is jók, mert meditációhoz hasznos gondolatokat ébreszthetnek, de nem feltétlenül.

A feliratok, ékszerek, használati tárgyak főleg eleinte nem igazán jók, mert könnyen elkalandozik tőlük az ember figyelme.

Milyen hosszú egy meditáció?

1-5 perctől kezdve órákig is tarthat. Átlagosan talán 15-60 perc.

Magas szinten művelve napokig is kitarthat, sok munkával akár állandósítható. Összességében pont annyi, amennyi neked épp kényelmes és szívesen csinálod. Az elején túl sokat nem érdemes. Olyan mint edzésnél kinyomni száz kilót. Elsőre nem igazán lehet és nem is érdemes. Építsd fel, alapozd meg, erősítsd a képességed. Nem kell túlzásba vinni, amíg az elme a hosszas összpontosításra nincs kiedzve.

Ha nagyon kéne példát írni időintervallumokra, akkor néhány hétig csak pár percek, aztán néhány hétig pár tízpercek, majd néhány hétig félóra, majd háromnegyed, majd egész. A legtöbben ennél hosszabbakat talán nem szoktak. De természetesen minden egyén függő.

Hányszor kell meditálni egy nap?

Ha túl keveset végzed, nem lesz eredménye. Ha túl sokat, akkor megunod. Van aki napi egyszer. Van, aki folyamatosan dolgozik rajta, napi 3-5 alkalommal. Sokan azonban bármikor, ha lehetőségük adódik rá. Vannak, akik éjszaka is néhány óránként felkelnek meditációra, megszokás során, maguktól ébredve. Vannak olyanok is, akik állandó meditatív állapotban képesek maradni minden tevékenységük közben.

Közösségben jobb meditálni vagy egyedül?

A meditációnak nem feltétlenül része a templomba/közösségbe járás, vagy az ima. Ezek lehetőségek, függően attól, kit mi inspirál.

Azok számára, akik nem tehetik meg, hogy elvonuljanak a világtól, egyedül még érdemesebb is lehet végezni és dolgozni rajta. Alapja az életviteled és a gondolkodásod, érzelmeid megváltoztatása.

Több helyen szó esik viszont arról is, hogy tökéletes tanító nélkül, aki az általunk olvasottakat pontosítja és segít az életvitelünk megfelelő irányba hozásában és annak rögzítésében, nem is lehet végig járni az utat.

Hol a legjobb meditálni?

Erdő, mező, vízpart, meditációs központok vagy otthon? A legalkalmasabb körülményeket a legegyszerűbben biztosan otthon tudod megteremteni. De jól eshet máshol is. Máshol viszont sok körülményre nem lehet behatásod, ami akadályozhatja a nyugalmad: rovarok, járókelők, időjárás, hangoskodás, stb.

A meditáció leggyorsabb és leghatékonyabb tanulásához érdemes hosszabb időre kiköltözni egy kolostorba, keletre?

Nem.

Ha más utat nem látsz, megteheted. Azonban, ha úgy érzed fontos lenne maradnod itthon, inkább maradj. Azt tedd, amivel a legkevesebbet ártasz magadnak és másoknak. Ha úgy gondolod, ott szükséged lenne jó egészségügyi ellátásra vagy félnél egyedül de még a nyelvet sem ismered, esetleg fontos vagy itthon és nem egyszerű mindent magad mögött hagyj, inkább maradj.

Alternatíva lehet, ha itthoni elvonulásokat keresel. És abból sem a több hónaposokat először. Sok helyen nem is engedik, csak ha először részt veszel egynaposon, majd egy hétvégésen, majd egy-két egyhetesen és utána hónaposon vagy több hónaposon. Ennek pont az az oka, amiért nem mehet valaki általános iskolából egyből egyetemre. Mindenkinek csak hátrányokkal járna.

Később egyébként is könnyen rájöhetsz, hogy minden, amit keresel és amire szükséged van, csak te vagy és az elcsendesülésed. Amit a legaprócskább szobába bezárva is magadénak tudhatsz anélkül, hogy bárhova mennél.

A meditáció milyen valláshoz kapcsolódik?

Sok vallás van, ami használja, de nincs valláshoz kötve, mint az ima sem. Egy tevékenység megnevezése csupán, még vallásosság sem szükséges hozzá. Azonban a buddhizmushoz kötik legtöbben abból adódóan, hogy Buddha fejlesztette tökélyre Kr. e. 500 körül. Meditációt egyébként már jóval ő előtte is rendszeresen végeztek különféle vallásokban.

Jógázás közben jobban lehet meditálni?

A jóga segít kondícióban tartani a tested és közben remekül lehet meditálni is sokak szerint.

Olyankor is jó, amikor nem tudod ülve lecsendesíteni az elméd.

De kifejezetten nincs szükség jógára meditációhoz.

Jó tudni: a jóga kifejezést időnként használják magára az útra a megvilágosodásig, alapvetően ez volt a szó jelentése. Ez eleinte félreértésekre adhat okot.

Törökülésben jobban lehet meditálni?

A lótuszülés az “etalon” (azaz amikor törökülésből még felfeszíted a lábfejeidet a combjaidra), de ezt nem mindenki tudja és nem is szükséges. Továbbá lehet a törökülés más formáiban is végezni, illetve egy párnával magunk alatt tovább könnyíthető.

Jobb attól lesz tőle a meditáció, hogy stabil ülést biztosít szék nélkül is, az éberséget mutató testtartás az összpontosítást elősegíti, valamint a tökéletes, nyugodt légzés is ebben a formában érhető el leginkább.

Ettől függetlenül remekül lehet széken vagy párnán ülve is, ha nem szoktál törökülésben ülni és a lábad nehezen bírja. Bárhogy is, ha nem vagy hozzászokva, ne ülj így kapásból maratonokat. Lassan szoktasd hozzá a tested, könnyen megszokják a lábaid, ha fokozatosan teszed. Akár nyújts, jógázz időnként a jobb hajlékonyság és vérellátás érdekében.

Hogyan tartsam a kezem meditáció során?

A bal kézbe helyezve a jobbat, a hüvelykujjakat összeérintve, az ölben tartva “a szabályszerű”. Vagy a hüvelyk és a mutatóujj egyszerű össszeérintése, a kezeket a térdeken pihentetve.

Sokféle képpen lehet, de ezek egyike sem szükségszerű.

Kezdetekkor esetleg ajánlott, hogy a tenyér ne érjen semmihez, csak tenyérrel felfele pihentessük és ne is csináljunk vele semmit, mert ezek is csak gondolatokat, érzéseket szülhetnek.

Zenével jobban lehet meditálni?

Ha épp külső zajok zavarnak, azok elnyomására érdemes lehet meditációs zenét vagy természethangokat hallgatni meditáció közben. Olyat, ami megnyugtat és nem kelt gondolatokat, érzelmeket. Azonban a csend tudja mindig a leg meditatívabb körülményt biztosítani.

Milyen kellékeket használjak meditációhoz?

Megmosdás, tiszta ruházat, egy gyertya, füstölő (ha inkább megnyugtat, mint zavar), egy szál virág, zene vagy akár egy kis saját oltár segíthet az agy számára hangolódni a meditációra. De nincs rájuk feltétlen szükség sem.

Karkötőkre, szobrokra, aranytárgyakra, más díszekre, tetoválásokra, ruhákra, egyéb textíliákra, füstölőkre, olajokra, gyertyákra ugyancsak nincsen szükség. Ha téged inspirál beszerezheted őket, de könnyen feltűnhet, hogy nem a külsőségek fognak az utadon jobbá tenni. Sőt károdra is lehetnek, ha ezekre feleslegesen költesz vagy hívod fel a figyelmet magadra, ha mások megnéznek miatta vagy olyan kérdéseket kapsz ismerősöktől, melyekre még nem tudsz bölcsen felelni.

A legfontosabb a csend és a tudat, hogy nem fognak tudni zavarni. Mert zárva az ajtó, mobil kikapcsolva, csengőt kihúztuk. Később, amikor már inkább a belső csendünkre hagyatkozunk és nem a külső csendünk vagy az azt megtörő zaj befolyásol minket, ezek már nem fognak számítani.

Mit tegyek, ha vakaróznom kell, vagy pozíciót váltanom meditáció közben?

Tedd meg. A fegyelmezettség hasznos, mert kitartást ad, meg hozzászoktat a különböző testérzetekhez meditáció közben. De döntsd el: az zavar jobban, hogy elgémberedtél, vagy az, hogy a kinyújtózás, pozíció váltás ki fog zökkenteni? És dönts eszerint.

Eleinte ez nagy belső kérdés is lehet, később viszont már nem fog számítani, mikor már pl. séta közben is képes leszel meditálni.

Mi a relaxáció?

Sokan használják a meditációra szinonimaként, talán a relaxáció mégis inkább pihenés, pihentető hanganyagok hallgatása, vizualizációk. Inkább magába foglalja azt, mint azonos lenne vele.

Ki a Dalai Láma?

A tibeti buddhizmus egy igen elterjedt ága a buddhizmusnak és ő a tibetiek legfőbb spirituális vezetőjének megnevezése. Jelenleg Tendzin Gyacot (1935-), a tizennegyedik dalai lámát értjük alatta, aki Buddha szellemiségét és tudását igyekszik minden megszólalásában továbbadni.

Ki Mahatma Ghandi?

Indiai jogász, politikai és spirituális vezető. A kelet Teréz Anyája. Legközelebb a hinduizmushoz állt, de számos vallás ihlette. Úgy vélte, hogy valamennyi vallási hagyomány az egyetlen Isten különböző megnyilvánulása. Élt: 1869-1948-ig.

Ki Buddha?

Élő személy volt, eredeti neve: Gautama Sziddhártha. Egy nemes fia, filozófus, Kr. e. 500 körül.

Könyveket sosem adott ki. Verseket sosem mondott. Idézeteteket sosem hagyott hátra. Mantrát sosem készített. Egyedi elnevezésű meditációs technikát sem hozott létre. Nem volt buddhista sem, hiszen a buddhizmus, mint vallás, nem az ő alapításával, csak későbbi követői által jött létre. Ő maga vallást szándékosan nem hozott létre, mert az izmusokkal sem azonosult.

Különleges képességekkel soha nem rendelkezett. Bár különleges képességeivel tűzdelt szútta számos van, lényegük sokkal inkább a tanulság. Fiatalkorában úgy élt, mint bárki más az ő kasztjában: palotában szüleivel, feleségével, gyerekével, testvérével, szolgálóival, ágyasaival.

30 éves korában felismerte, hogy a világ milyen romlott, ebben összetört. Rájött, a világ megváltoztatása helyett magát kell megváltoztatnia. Szülei könyörgése ellenére nem lépett apja nyomdokaiba, elhagyta a palotát és visszavonultan kezdett élni, elhagyta egyetlen fiát Ráhulát és szép feleségét.

6-7 év alatt maga tapasztalta ki, miként lehet elérni a megvilágosodást. Próbála az aszkéta életet a palotai hedonizmus után, de az állandó, örök belső békét a középútban látta. Majd elkezdte tudását hirdetni azoknak, akikről úgy gondolta, hogy meg fogják érteni ezt a nehezen befogadható tanítást.

Előtérbe az ember élete során való visszafogott viselkedést, gondolatai és érzékszervei kordában tartását helyezte, illetve az üresség és egység felismerését helyezte, melyek által a megvilágosodás elérhetővé válik.

Erről beszédeket tartott és érveléses vitákat folytatott.

Buddha feleslegesnek vélte a születés előtti és halál utáni léten való elmélkedést vagy számos kívülálló ember által érdekesnek tartott kérdést.

Szerzetesi, majd apáca rendet hozott létre, hogy megfelelő, ingerszegény helyszínt biztosítson a gyakorlók számára és velük tanának továbbadását megalapozza. Anyját és fiát is felvette később a rendbe.

Magát Tathagátaként nevezi a fennmaradt, neki tulajdonított beszédekben. A Tathagata jelentése Beérkezett/aki így ment/ekként távozott (Nirvánába még élete során). A Buddha (Megvilágosult) nevet tanítványaitól kapta.

Haláláig (80-90 éves koráig) tanított. Úgy gondolta, tudása 1000 évig fog fentmaradni. Azóta viszont kétezerötszáz év telt el.

Tanítása sokáig szájhagyomány útján terjedt, népszerű volt ekkor a recitáció a szöveghűség érdekében, ami állandó ismétlést jelent többek által “váltott műszakban”. Évszázadokkal Buddha halála után került csak lejegyzésre, így a szútták nem szöveghűek, de hitelesként állapították meg jelentős részét a későbbi évszázadok elismert filozófusai, vallási vezetői, akik több ízben professzionálisan rekonstruálták és összegezték tanítását. A kanonizáció (vallásilag hivatalos elfogadás) során jöttek létre a szútta gyűjtemények (katolikus hasonlattal: “a buddhista biblia”).

Tanait vallássá csak a későbbi századok tették. Korabeli és későbbi vallások stílusjegyei (pl. imák, mantrák, istenek, szobrok) keveredtek Buddha tanaihoz, így jött létre a buddhizmus.

Rengeteg válfaja született a buddhizmusnak, mert a tant hirdető szerzetesek már Buddha idejében is civódtak hierarchiai és elvi viták miatt, mely halála után csak sokszorozódott. Az irányzatok azonban sosem keresztezték egymás útját erőszakkal. Mindig is megfértek egymás mellett, maximum nem vettek tudomást egymásról.

Hogy néz ki egy igazi buddha szobor?

Sok ábrázolást látni vékony, dagi, vagy dagi és állatfejű buddháról. Más-más arcokkal, úgy mosolygósat, mint komorat. Buddha azonban a legpontosabb leírások szerint egy tökéletes férfi volt. Fitt, szép arcú, mosolygós, békés, nem hivalkodó. Érdemes ilyet keresnünk. Hogy mit preferálunk, közben meditál-e, törökül, térdel, áll, ad-e a kezével vagy nyugodtan széttárja őket, ez már a mi döntésünk, mi áll hozzánk a legközelebb. 

A dagi ábrázolás kínából ered, ahol ez a jólét és a szerencse jelképe.

Az elefánt fejjel való ábrázolás pedig már nem is buddha, hanem (az ugyancsak indiai) Ganesha, kinek elefántfeje a bölcsességet, a megértést és a megkülönböztető intellektust jelképezi, amellyel az embernek rendelkeznie kell ahhoz, hogy az életben tökéletes legyen. Két agyara az emberi személyiség két aspektusát, a bölcsességet és az érzelmeket jelöli.

Volt több buddha?

Tágabb értelemben mindenkit így hívnak, aki elérte a teljes és állandó megvilágosodást. Tehát korunkban is számos elkötelezett gyakorlóból lett buddha, kitartással bárkiből válhat. A buddhákat számos egyéb megnevezéssel illetik: megvilágosult, felébredett, arhat, tathagáta, beérkezett, sugatta, stb.

Hogy nevezik azokat, akik még nem érték el a buddhaságot?

Akik gyakorolják, de nem érték el a buddhaságot, a következőképp nevezik: aki az úton/ösvényen jár, bódhiszattva, bódhicsitta, gyakorló, kereső, jógi, stb.

Ehetek-e húst a meditáció mellett vagy vegánnak kell lennem?

Ehetsz. Számos hithű indiai is eszik húst vagy iszik alkoholt néha.

Mint mindenben, talán itt is inkább a mérték tartás a lényeg. Örömteli, ha minél kevesebbet ártasz más lényeknek és magadnak azzal, ha nem húst-hússal fogyasztasz. De a vegetarianizmust, veganizmust ne kezdd megtervezetlenül egyik pillanatról a másikra, mert a hús hirtelen elhagyásával és nem megfelelő helyettesítésével, hosszú távon meg esetleg pont bajod származhat.

Idális lehet egy csökkentett hús fogyasztás és megnövelt zöldségfogyasztás, amíg tanulmányozod és teszteled mi a helyes étkezés számodra vagy általánosságban egyaránt.

Fogyaszthatok-e alkoholt, drogokat, cigarettát a meditáció mellett?

Megteheted, de hosszú távon nem fogsz tudni sikereket elérni ezek mellett.

A meditáció egy részt igényli, hogy ne éhesen, szomjasan, idényekkel, szenvedélyektől eltelítve végezzük, mert nem fogunk tudni kellően elmerülni, fókuszba helyeződni tőlük. Pl. nem lehet úgy meditálni, hogy várjuk, mikor gyújthatunk rá.

Más részről az etikus életvitel is szükséges, hogy sikereket érjünk el. Akinek minden alkalommal bűntudata van pl. drog fogyasztás után (legyen az legális vagy illegális) nem biztos, hogy fog tudni kellően elmerülni egy tisztasággal átitatott tudatban.

Továbbá szükséges, hogy kieddzük magunkat annak irányába, hogy ne kelljenek külső szerek az elcsendesült, nyugodt tudatunkhoz, mert ez a fajta megpihenés hosszú távon nem fenntartható.

Melyik könyv a legjobb, hogy elkezdjem a meditációt vagy a buddhizmust?

Nincs rá recept. Én a Könyvek menüpontban megpróbáltam összefoglalni, számomra mi volt járható, de ez nem biztos, hogy neked is megfelelő. Nem könnyű, mert a legmegbízhatóbb könyvekben elhangzottak is ellentmondhatnak egymásnak és végül neked kell belső érzéseid által vezérelve kitapasztalnod a megfelelő irányt. De nagy segítság napjainkban már az internet. Otthon is kutatható és bár magyar nyelven sok fontos mű nem jelent még meg, de némi angol tudással és gépi fordítással remek anyagokat lehet még a magyar irodalmon túl is fellelni.

Ugyanígy akár közösségeket és megfelelő tanítókat fellelni is egyszerűbb már az internet világában találni, mint lemenni az utcára és onnan kezdeni az egészet. Hogy megfelelő-e vagy sem egy felkeresett közösség vagy tanító, a belső érzéseid ezt is el fogják árulni.

Sok sikert!